Velike “tajne malih” Diskusara

 

Nakon svih rasprava koje su vođene u posljednje vrijeme,evo odlučio sam nekoliko slobodnih trenutaka posvetiti i napisati članak na svemu onome što sam radio posljednjih godinu dana,a i potakla me tema od neki dan,kao što su i kolege odlučile podijeliti svoja iskustva o navedenim temama.

Dakle odlučio sam istražiti da li baš sve napisano i ono što ima dobar marketing zbilja drži vodu i da li iza tih proizvoda zbilja stoje rezultati,kao i vezane stvari za filtraciju i načine filtracije,kao i za načine ishrane.

Dakle krenimo od početka.

Vrtičavost kod diskusa

Jedna od tema koja je godinama aktivna i do sada su se davale dijagnoze da je od tubifexa,da je do bakterija ,da je to epileptični napad i još štošta napisano. (UKOLIKO JE RIBA DUŽE OD 6 MJESECI U AKVARIJU I NIJE IMALA KONTAKT SA NOVO PRISTIGLIM RIBAMA ISKLJUČUJE SE MOGUĆNOST PARAZITA).

Ovako od  slučajeva gdje su ribe dobile vrtičavost na svim mjestima su minerali u ovom slučaju (eheim ph/kh plus i hobby minerali ili preis minerali ) riješili navedeni problem,što dakako ne tvrdim da je jedini izvor ovoga problema,ali deficit minerala je ovdje bio u pitanju i rekao bi da smo došli do jednog novog momenta te da smo prvi došli do tog saznanja da pojava vrtičavosti može biti i radi deficita minerala.

Nekad davno se pisalo ,a taj podatak ima i na našem webu da sol pomaže.Vjerojatno u slučajevima gdje je nedostajalo natrija ili joda je pomoglo dok kod drugih taj isti recept nije djelovao,jer se vjerojatno radilo o deficitu nekog drugog minerala.

 

Filtracija akvarija

Dosta široka tema koja obuhvaća kako tip filtera,vrstu materijala,kemijsku,biološku i mehaničku filtraciju,a zaključak je da je samo u kombinacija daje zadovoljavajući rezultat.Cilj je nitrifikacijski ciklus zatvoriti i smanjiti razinu nitrata ,koji u večoj koncentraciji koče rast i razvoj diskusa.

Sump filter ,tip filtracije gdje si neovisan o prostoru,dakle velika količina filtermaterijala i lako čiščenje,te mogučnost spajanja nekoliko akvarija na isti filter su specifičnosti ovog sistema,kao i to da nisi vezan za spužve za određeni tip kanistera kojima su cijene daleko veće nego kad se kupuje u rinfuzi.Velika količina materijala ne znači nužno i bolju filtraciju.Slobodan protok vode bez nekog određenog tlaka je i upitna iskorištenost velike količine bio medija koji se nalazi u njemu.U odnosu prema kanisteru gdje je manja zapremina materijala ali i veči tlak koji vodu gura kroz medij gdje svakako voda prodire dublje u pore medija,tu je razlika zašto manja zapremina može funkcionirati jednako kao i više medija na širem prostoru,dakle radi se o tlaku.(istina sump omogućava pored veće količine medija i raznovrsnosti istog(keramika ,K1….) i veći zapreminski prostor za nasaljavanje arerobnih bakterija(sump se radi 10-20% od ukupne zapremine akvarija) te mogućnost dodatnog aeriranja vode unutar sumpa koje je neophodno za život i razvoj pozitivnih bakterija.Treba li spomeniti samočišćenje (selfcleaning) bakterija prillikom korištenja K 1 kao medija u sumpu.

Kod filtracije u akvarijima je najkompleksniji dio onaj o razlaganju nitrata.

Svaki zaciklirani filter amonijak ce pretvoriti u nitrit i nitrit u nitrat,e sad nešto što zahtjeva po meni kemijski vid filtracije je razlaganje nitrata.Veliki sistemi prvo zahtjevaju prostor i veliku količinu medija (K1,hel x…)(1 ,3 kg k1 je dostatan za cca 100 l vode i li za nekih 5-7 gr hrane dnevno) meni je daleko bolji vid kemijske filtracije gdje medij absorbira štetni nitrat i dovodi ga u koncentraciju da bakterije u materijalu i dalje žive, a ribe (i biljke) nesmetano rastu i napreduju.Nekada se voda mjenjala većinom da bi se smanjio dio nitrata u vodi i koje su se vršile jednom u 7 ili 14 dana.Sada kada su nitarti dovedeni pod kontrolu česta izmjena vode je nepotrebna.Ovo sve je napisano ukoliko akvarij ima adekvatnu filtraciju.

Kod mrijesnih akvarija gdje je često filtracija više-manje adekvatna samo za par koji se nalazi u njemu,spužva filter ili neki hang on,kad krene ishrana malaca artemijom preporuka je usisavanje nepojedene hrane i izmeta što više puta,jer time smanjujemo biološko zagađenje vode koju teško mogu navedeni filteri riješiti.U slučajevima da je filtracija adekvatna u takvim slučajevima (smatram da je izmjena vode u 7-10 dana cca 10-20% više nego poželjna) radi manjeg prostora tj zapremine ,a velika količina riba.

Kod Harisa je veliki sump i puno bio materijala i hranjenje malaca kroz testove nije pokazalo nikakvo povećanje nitrata.

Osvježenje vode izmjenom je korisno u sistemima gdje se koriste i gnojiva za biljke,razni aditivi ili gdje je velika napučenost.

U morskoj akvaristici je to dosta kompleksan problem gdje se koriste razni nitrat reduktori sistemi gdje je unutar reakora veliki protok vode kroz neki medij tipa peleta,  a izlaz iz njega ide skoro kap po kap,opet previše tehnike i novca uloženo za isti rezultat dok uz daleko manje novca kroz dobar kemijski medij možemo doći do istog učinka.

Kroz diskusare sam upoznao neke ljude i tako došao do smole clear water,dakako kao i svaki akvarist koji  se kroz staž akvaristike namjenjao vode i nateglio kanti bio sam skeptičan i rekao kako može ta mala vrečica zamjeniti sump,30l medija itd (U jednoj posjeti kolegi kada je Igor Matahlija bio samnom veliki akvarij 8 heckela filtriran sa jednim spužva filterom i smolom koja se nalazila u obicnoj boci ,nas dvojica stojimo i gledamo i međsobno komentiramo kako smo u zabludi skroz silne tehnikalije ,a ovdje to funkcionira savršeno)Nabava te smole je bio sljedeći korak i kroz 3 godine koliko ga koristim nije razočarao,nitrati su dovedeni na 10-20mg što je odlično,jer time i dalje bakterije koje imamo u filteru mogu nesmetano uzimati to za svoj rad ,biljke nisu ugrožene,a ribe uživaju,a mi kao netko ko je navikao tegliti kante sada imamo daleko više vremena za uživati u pogledu na akvarij.

Protok… još jedna bitna stvar,brži ili sporiji protok,e tu sad je stvar uređenja akvarija a isto tako i povezano sa mehaničkom filtracijom. protok bi trebao da bude 3xzapremina akvarija/h… primjer ….akvarij od 200 l treba protok 600l/h,dok su stare knjige pisale da je to 1-3x volumen akvarija /h.

Test sam radio na svom 200x60x70 akvariju,složio sa eheim classic 1500xl sa slabijom pumpom 1200l/h znači 1,5x volumen akvarija u satu,17litara bio medija i smola clear water.

Rezultat savršena voda što se tiče parametara,međutim na 200cm protok nije adekvartan i dosta smeća ostaje na dnu,na kraju rezultat toga bilo je stvaranje infuzorije.

Zaključak je da je uz biološku vrlo bitna i mehanička  filtracija,te su ovisne jedna o drugoj.

Mišljenja sam da bi možda bez podloge u golom staklu ta filtracija bila djelotvorna mehanički i biološki,ali u ukrasnom ne funkcionira.

Prije ovoga testa filtracija je bila fx5 sa 2400l/h i eheim 2074e 860l/h sa manje materijala eheim 4,5l i fx5 sa 5,9litara kemijski parametri  jednaki,mehanička filtracija dobra i bez potrebe za usisavanjem podloge.

Doduše u ovom slučaju je cirkulacija vode veća od onoga 1-3x u satu, iznosi oko 4x u satu ali rezultat je čisto dno,a kemijski parametri i dalje odlični.

Sada trenutno je u upotrebi fx5 i eheim 1500xl sa 1200l/h pumpom preko toga je spojena i uv lampa i malo reduciran protok ,tako da sam negdje na istom protoku oko 4x ali i sa više bio materijala sa 10,4 sam došao do 22,9litara,što će se dakako sigurno odraziti na stabilnost parametara vode.

Po mojim iskustvima o riješavanju nitrata u akvarijima koji su prvenstveni razlog izmjene vode je došao kraj za veliku većinu onih koji su također krenuli upotrebljavati clear water smole.Vrlo je velika učinkovitost   tog medija i po meni i iskustvima  trenutno nema niti jedan medij koji može konkurirati u boljoj  borbi protiv nitrata.

Dakle rezime izmjene vode,određuje količina riba,prostor tj veličina akvarija,i način i kapacitet filtracije.Ako su nitrati pod kontrolom tada i izmjene vode se vrše rjeđe,tj. duži je vremenski interval između izmjena.

 

Diskusi i druge ribe i očuvanje zdravlja diskusa uz druge ribe koje mogu biti potencijalni prijenosnici bolesti.

Diskusi su ribe koje u većini slučajeva jedu sa dna.U akvarijima imamo i druge ribe tipa Corydorasa,L-ova,Geophagusa itd.Samim time što imamo i druge ribe postoji veća mogućnost zaraze,pogotovo ribama koje se hrane sa dna.Corydorasi ,L-ovi često mogu biti glavni prijenosnici crijevnih nametnika (nematoda) tipa capillaria.

Ribe dna bi trebalo pratiti i po potrebi proći tretmanom za čišćenje,jer kod navedenih možda i neće biti problem ili će biti problem kod rijetkih jedinki dok će kod diskusa to biti veći i težak problem za riješiti.Za čišćenje nematoda postoje razni preparati tipa Esha NDX,Jbl Nedol,Sera Nematol su neki koji se mogu naći u radnjama.

Nekoliko puta se dogodilo da se i biljkama unesu razne stvari pogotovo škržni paraziti te nakon nekoliko dana se vidi da ste napravili glupost i onda također slijedi dugotrajna borba.

Tu je Dinko dobro naveo da je jedina prava kupovina zdrave ribe po mogućnosti parasite free,koja je umjetno podignuta čija jaja su odvojena u sterilni akvarij a prije toga okupana u formalinskoj kupki.Napredak takvih riba je nevjerojatan.Njemački uzgajivači većinom to rade,tako je nešto slično i sa L-ovima i coryjima čija jaja se vade i prebacuju u sterilni akvarij,stavljaju u tumbler i takve ribe sigurno nisu zaražene nematodama.Znači samo provjerena kupovina daje rezultate.

Druga bitna stvar ukoliko se pojavi problem ribe uginu,najbitnije je dobro odraditi novi start,pranje akvarija solnom kiselinom,iskuhavanje pijeska,filtermaterijala,pranje opreme u hipermanganu i lagano novo postavljanje i cikliranje.Najbitnije je ne žuriti,jer čak i mali propust dovodi do istog problema nakon nekog vremena.Akvarij se može i u kompletu otkuhati 55C postepenim podizanjem temperature da ne bi došlo do pucanja stakla,za to se najbolje koriste grijači od boijlera sa termostatom.Ovo je čak i najjednostavniji način da se sve dezinficira i pripremi za novi početak.

Upotreba školjki kod stabilnosti ph.

Po nekim forumima i grupama sam redovito čitao niski kh,stabilan ph,niski microsiemensi i tako jednom prilikom naletio na objavu čovjeka s kojim sam u kontaktu i pitam čime postiže takvu vodu,jer sam ja godinama mjenjao vodu čim krene padati ph,tada mi je rekao da su školjke koje se koriste za stabilnost kh u vrtim jezercima ključ uspjeha i tako da sam nakon goidina muke i ja konačno prestao mjenjati vodu radi nestabilne vode i spriječio nestabilni ph.

Hrana je slijedeća tema

Testirao sam da vidim da li suha može zamjeniti govedji mix

Mix od srca sam izbacio prije više od godine dana,zaključak koji mogu dati da u tih nešto više od godinu dana nisam imao problema sa hexamitom,dosuše korištena je i dr.Bassleer biofood Lapacho .

Svi diskusari su se jednom zapitali da li se može imati zdravi,lijepi,uhranjeni diskus bez srca.

Azmir je u stadiju razvoja diskusa (6-8mjeseci ) koristio mix od goveđeg srca i morski mix od gambera i školjki koristio u omjeru 50:50 i dodavanje i suhe hrane,uz svakodnevno mijenjanje vode …naposlijetku rezultat je bio divlji diskus na 16-17 cm i prebacivanje na suhu hranu(granule i listiće)jednom u tjednu mix od školjki,gambera,bunde i accai sjemenki također je dio ishrane.Maslačak i špinat (lagano obareni) su česta hrana koju koristim. Također prakticira jedan dan posta u tjednu za ribe.

Trenutno mogu dati samo zapažanje o zdravlju,da zdrav diskus može biti,što se tiče rasta mogu reći da je usporen ,(koliko usporen,ne mogu sa sigurnošću reći,da li će biti 18-20cm,ni to ne mogu reći,za takvo nešto će mi ipak trebati više vremena.)

Za pravilan rast i razvoj diskusa Igor je našao recept 30% srca i 70% sera spiruline koi.
I postigao savršen rast u 9mjeseci diskusi su došli na ¸15cm i to je savršen rezultat,ako uhvatim vremena volio bi napraviti mix,30% morskih plodova (dagnje,gamberi,losos) i 70% spirulina koi da vidimo taj rezultat.

Hrana koju sam koristio je bila od discusfooda artemia 50% i frutti di mare od nedavno,te dr.bassleer lapacho,pumpkin,herbal i moringa i hranu od Discus Sinera Royal.

Kako većina diskusara kad kupuje hranu gleda sadržaj samo proteina,koristio sam dennerle koja sadrži ispod 40% ako se ne varam nekih 34,6% proteina, ali tu su probiotici,aminokiseline,vitamini…koji su imali sasvim zadovoljavajući učinak.

Hrana za diskuse mora uz proteine sadržavati i aminokiseline jer bez aminokiselina količina proteina za ribu je skroz neiskoristiva,samo zagađuje vodu.

Problem također postoji kod privikavanja diskusa na svaku vrstu nove suhe hrane,dug je period privikavanja,te je diskus dosta teška riba što se tiče prehrane.

Za ishranu diskusa je najbitna raznovrsna prehrana,i hranjenje što više puta u manjim količinama.

Za sad što se tiče suhe ribe su se najbrže privikle na artemija 50% i frutti di mare od firme discusfood,dennerle discus soft i Discus Siner royal.

Igor mi je dao preporuku za preparat malamix 17 tek ga koristim mjesec dana pa ne mogu dati recenziju istog,ali iz njegovog iskustva dosta je pozitivnih učinaka.

Ja sam u ovom periodu raznih testova jedino koristio humin od discusfooda koji mi se od svih na tržištu pokazao kao najbolji što se tiče bojanja vode i ekonomičnosti upotrebe,jer huminske i taninske kiseline imaju djelotvorni učinak za diskuse.Nekad davno sam koristio peat bomb filtere ali nakon 2-3 mjeseca nisam dobijao učinak blackwatera, te je bio veliki izdatak stalno mjenjati dio treseta u većim količinama.

Ovo sve napisano je evo u toku nešto malo više od godine dana istestirano u akvariju gdje je podloga i gdje se uz diskuse nalaze i druge ribe koje čine biotop Rio Negra.

Mislim da bi neki testovi koje sam radio imali potpuno drugačiji učinak da je testirano u nekakvim drugim uvjetima,recimo golo staklo,drugačiji vid filtracije,da je akvarij samo sa diskusima,da nema biljaka.Svi akvariji koji su ovdje su Ukrasni akvariji koji sadrže i biljke i druge vrste riba,dakle postignut je nekakav balans gdje su zadovoljeni  svi stanovnici akvarija.

Ovo su sve neki testovi koje je netko prije napravio sa sasvim drugačijim ishodima,a napravio ih je radi marketinga i zarade.

Kroz inbox dobivam dosta upita i problema koje nastojim riješiti,čak i u pričama sa drugim kolegama gdje pokušavamo riješiti sve upite koji se pojave,međutim postoje i neki slučajevi  koji su mi (nama)enigma i dalje i pokušavam kako i sam tako i sa kolegama dokučiti neke stvari i pomoći,ali mislim da kroz temu od neki dan svi mi možemo puno naučiti i potaknuti rasprave koje mogu donijeti neke zaključke koji će nam svima zajedno biti od koristi.Diskusi su široki pojam nekad i dva ista slučaja imaju različitosti što sam kroz ovaj dugi period u diskus vodama imao prilike vidjeti.Zato evo i ovim putem apeliram da se što više neke stvari iznose javno,nije sramota reći imam problem,jer evo i kroz neke rasprave se dodje do nekakvog zaključka.

Da se nadovežem na temu od neki dan na grupi  želio bi zahvaliti svima koji su sudjelovali:Azmir Ibrišimović,Igor Matahlija,Jasmin Toromanović,Dinko Žuvela,Marinko Milanović,Božidar Đondović,Atanas Mukoski,Haris Hasić ,te jedan podrumski razgovor s Ivica Krajček,mislim da smo bili konstruktivni i dotakli se dosta toga što je i drugima otvorilo neke druge vidike.