Sa Diskusarima…Neir Kadrić

Neire, dobrodošao na web stranicu Hrvatske udruge ljubitelja diskusa. Molimo da se u nekoliko riječi predstaviš diskusarima.

Želim da vam se zahvalim što ste dozvolili da se predstavim Hrvatskoj udruzi ljubitelja Discusa
Ja sam Kadrić Neir rodjen 1975.godine u Sarajevu i akvaristikom se bavim već duži niz godina gdje su mi opsesija bile ribe malo temperamentijeg karaktera tako da sam dugo bio posvećen Tropheusima nakon čega se stvorila ljubav prema Diskusima prije par godina i tako da to traje sve do danas i nadam se da će tako i ostati.

Koliko dugo držiš diskuse?
Diskuse držim par godina .

Što te je potaklo da si se odlučilo na nabavku diskusa?
Pa da budem iskren tokom bavljenja akvaristikom i nisam bio neki ljubitelj Diskusa te sam malo po malo počeo da
čitam o njima i tako da su me zainteresirale i jednom mi je prijatelj rekao ako počneš držati Diskuse GOTOV SI,
al nisam tada shvatao šta je želio da kaže sa tim, sve do momenta dok ih nisam nabavio i od tada prestaje ljubav
prema Tropheusima, a prevladava Diskus i tu je kraj.

Koliko diskusa trenutno imaš i koje vrste?
Imam oko 80 Diskusa i trenutno radim na FISH ROOM-u i pri kraju sam sa radovima, tako da sve što imam se nalazi u kući što baš i nije jednostavno .
11147049_487497224737261_5513807845493530723_nKoliko akvarija i mrijesnih parova imaš?
Trenutno imam 7 akvarijuma i u ovom momentu imam tri para koji su se izmrijestili.

Koji su parametri vode i kakvu filtraciju koristiš?
Koristim 2 filtera Cristal Profi 1500 ph 6-6,5

 

 

Što preferiraš za ishranu riba i ako možeš objasniti zašto?
Od ishrane preferiram isključivo mix koji sam pravim i on mi se pokazao kao najbolji jer ga ribe jako vole,imaju  uredan izmet i što je najvažnije po meni od svega,a to je da utiče na dobro zdravlje riba…

Što bi bila preporuka za dekoriranje akvarija za diskuse?
Imao sam velike akvarijume sa dekoracijama stavljao raznorazne varijante grana korijena pijeska itd ,ali u zadnje vrijeme držim Diskuse u čistim akvarijumima a moj prijedlog bi bio svima koji žele da urede svoje akvarijume za Diskuse, a neznaju kako neka pogledaju slike akvarijuma od Mario Bogdana i mislim da će se tu jako dobro snaći i vidjeti šta im sve treba.

Koju preporuku možeš dati početnicima sa diskusima?
Početnicima mogu dati savjet kao prvo da jako dobro povedu računa gdje, kako, od koga i kakve Diskuse kupuju, kao drugo da budu svjesni da će te ribe zavoliti, jer se moraju voliti,da se ne stide pitati za savjete od kolega il prijatelja koji malo više znaju.Jer i ja sam jako puno naučio od Mario Bogdana i Adisa Ahmetspahića i to ne puno, već previše i da budu strpljivi sa njima, a da to vrijeme provedu u pravilnoj i dobroj ishrani Diskusa jer će na kraju vidjeti da se to strpljenje isplatilo.


11138640_489399334547050_2655000106764405051_nKoja vrsta diskusa ti je najdraža ?

Sve vrste Diskusa volim al moram istaći meni najdraže,a to su: RED ROSE ,SAN MERAH, RED MAP, CHECKERBOARD, PIGEON BLOOD, RED MELON BLUE DIAMOND I RED WHITE.

Što bi preporučili kolegama koji se odluče na nabavku diskusa?
Pa rekao bi isto kao i gore što sam već naveo, da se ipak malo posavjetuju prije kupovine i da povedu računa gdje i kako kupiti Diskusa jer kako Diskus zna usrećiti akvaristu tako isto zna i staviti tugu na lice, a tome nisu krivi Diskusi već ljudi koji to prave od Diskusa…

Što možeš reci o diskus sceni u svojoj zemlji kako je razvijena?
U BiH je akvaristika bila jako dobro izražena, ali kao i svugdje u zadnje vrijeme je to već u manjem obliku nema nas puno koji smo posvećeni Diskusima koji jako puno i sve svoje vrijeme provodimo kako bi što više naučili i naravno napravili dobre linije ovih riba.Naravno svi učimo na svojim greškama pa tako i ja.Mislim da je BiH bila u jednom momentu preplavljena sa lošim linijama Diskusa i jako bi želio da se to promjeni, ne samo u BiH već u svim regijama i da se održi Diskus onako kako treba. Želio bi istači čovjeka koji je iz mog grada, a to je Adis Ahmetspahić koji drži i uzgaja divlje Diskuse i od koga sam i ja jako puno naučio i na tome mu se zahvaljujem i želim sreću u daljem radu jer to što on radi je ne držanje Diskusa, već nešto puno puno više od toga naravno ne mogu a da u svemu ovome ne spomenem i Mario Bogdana od koga sam takodjer naučio dosta stvari a naročito kada je u pitanju kako on kaže ” KEMIJANJE” hvala mu na tome i takodjer mu želim puno uspjeha u daljem radu.

Što misliš o pokretanju udruge koja okuplja ljubitelje diskusa u Hrvatskoj, koliko vidimo da se zanimanje širi i na okolne zemlje, da li bi moglo istu organizirati i u BIH?

Mislim da ovo što radi ova udruga je jako dobar projekat i nadam se u skorije vrijeme da će i u BiH postojati nešto slično ovoj udruzi.

Koji su ti planovi za budućnost?
Planovi su da završim ovaj hotel za Diskuse …i da u svojoj kolekciji imam dobre linije Diskusa

Pored ovoga želiš li nešto dodati?
Želim poručiti Diskusarima iskusnijim da pomognu početnicima u
držanju ovih riba, jer smo svi mi imali početak, a isto tako i početnicima da slobodno pitaju, jer to nije sramota, a
navodim da i ja i dan danas pitam svoje kolege o raznim stvarima tako da ističem da sam dosta pitao iskusnije
od sebe što mi je jako pomoglo a negdje sam učio na svojim greškama kao i mnogi i naravno plaćao cijenu toga.

Želim sreću svim Diskusarima u držanju i uzgoju ove prekrasne ribe….

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.