O diskusima

Porodica ciklida broji nešto više od tisuću vrsta koje žive u različitim uvjetima od izuzetno mekih i kiselih voda Južne Amerike do tvrdih i alkalnih, pa čak i nekih termalnih voda 52°C nekih afričkih jezera.
Karakteristika ove porodice su dva nosna otvora kroz koje ulaze i izlaze fluidi. Svi ciklidi su oviparni, tj. razmnožavaju se jajima koje roditelji čuvaju, kao i mladunce, često i do njihove spolne zrelosti.
Ciklid je inteligentno biće jake osobnosti koje ima svoj poseban način života, ljubavi i stvaranja potomstva.

Klasifikacija porodice Symphysodon bazira se na postojanju dvije vrste i tri podvrste:

1. Symphysodon discus (Heckel, 1840.)

 

Boja tijela može varirati od smeđe-sive do boje meda. Svi pravi Heckel discusi imaju plave horizontalne crte uzduž tijela. Kao i svi discusi, imaju devet vertikalnih linija od kojih je prva dvostruko deblja od ostalih, gotovo uvijek je vidljiva i to ga čini različitim od ostalih. Boja irisa oka je narančasta ili crveno-narančasta.

2. Symphysodon aequifasciata (Pellegrin, 1903.) sa tri podvrste:

a) Symphysodon aequifasciata axelrodi (Schultz, 1960.) – braon

 

 

Ovo je smeđi discus sa tonovima žutog, narančastog i crvenog. Čelo i peraje ukrašeni su horizontalnim linijama u tonovima plave boje. Na analnoj i leđnoj peraji javljaju se tonovi crvene boje. Boja oka je boje cigle. Devet vertikalnih linija vidljive su u stanju stresa ribe.

b) Symphysodon aequifasciata aequifasciata (Pellegrin, 1903.) – zeleni

Boja tijela je smeđe-zelena. U većini slučajeva, horizontalne linije su svijetlo zelene boje slabo izražene. Oko je jarko crvene boje. Boja zelenih diskusa varira od mjesta pronalaska. Peru zelenog diskusa karakterizira zelena boja poprskana crvenim točkicama koje vjerojatno potječu od metala rastvorenih u vodi.

c)Symphysodon aequifasciata haraldi (Schultz, 1960.) – plavi

 

Oko ove vrste je jarko crvene boje, a tijelo je nešto više pokriveno plavim horizontalnim crtama nego kod smeđeg discusa.

 

Symphysodon discus, Heckelov discus naziva se jedinim pravim discusom.
Prirodno stanište diskusa je rijeka Amazona (posebno dio koji protječe Brazilom kao i dio koji protječe kroz Peru i Kolumbiju). Čak su primjerci nalaženi u mirnim pritocima koji imaju slabo strujanje vode, voda je bila čista i topla te odgovarajućih kemijskih parametara.
Velika rijeka Amazona koja površinom zauzima milijune kvradratnih kilometara jedan je od najvećih i najstabilnijih biotopa na planeti Zemlji.

 

 

 

 

 

Rijeka Amazona

 

pH u različitim dijelovima rijeke iznosi od fascinantih 4.0, pa sve do 6 i 7, kroz čitavu godinu temperatura vode se kreće oko 30°C.


Izvori fotografija: autor, google slike, Discus Stendker uz dopuštenje

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.