Mrijest diskusa

Ako u akvariju od 160l imamo desetak diskusa koji su spolno zreli i voda i životni uvjeti su odgovarajući, izdvojit će nam se jedan ili više parova, koji bi se mogli izmrijestiti u tom akvariju.

Prisutnost drugih diskusa čak je i poticaj za formiranje para.
Prvi mrijest je obično neuspješan, a čak i narednih nekoliko (ikra ostane neoplođena), dok se par ne uhoda.

Par koji se jednom izmrijesti u ukrasnom akvariju treba prebaciti u poseban akvarij. Dubina na kojoj se diskusi mrijeste je od 35 – 55 cm, te dolazimo do zaključka da je idealni akvarij za mrijest dimenzija 50 x 50 x 50 cm ili 125 litara. Takav akvarij se može napraviti od stakla debljine 6mm, s tim da uz gornji rub stavimo pojačanja koja su ujedno i šine za stakleni poklopac. Poklopac je bitan iz razloga kako zbog smanjenog isparavanja vode tako i  u sprečavanju iskakanja riba. Akvarij treba biti bez ukrasa, samo konus za mrijest je potreban.
Nakon prebacivanja par će biti u šoku ali to će potrajati najviše koji dan i diskusi će se krenuti ponovo mrijestiti.

Voda bi trebala biti kh najviše 1, a ph 5 – 5,5 pošto nizak ph ne dozvoljava pojavu plijesni ikre. Grijač bi trebao biti veoma dobar da održava konstantnu temperaturu vode koja bi se trebala kretati oko 29°C (28-30°C), pošto je temperatura najveći neprijatelj diskusa.

Filter bi trebao biti ili unutarnji spužva filter ili vanjski na čiji usis bi se trebala staviti također spužva ukoliko neki od malaca zaluta da ga filter ne uvuče.
Protok tog filtera treba biti dosta lagan, pošto jaka filtracija nije poželjna.
Akvarij bi trebao biti na mirnom mjestu.

Tijek mrijesta

Mrijest počinje obično u poslijepodnevnim satima (ne mora biti pravilo).
Diskusi dobiju intenzivnije boje, gurkaju se i tresu, pojavljuju se legalice i počinje čišćenje konusa.

Mrijest traje oko 45 minuta, tijekom kojeg prvo ženka polaže ikru, a zatim mužjak oplođuje.
Obično bude položeno između 150 – 200 komada ikre,a može biti i više. Inkubacija traje od 60-72 sata tijekom kojih roditelji perajama vrše strujanje vode oko ikre i čuvaju je.
Ikra nije fotosenzibilna, pa je preporučeno ostaviti prigušeno svijetlo.
Repići se pojavljuju nakon perioda inkubacije i tada roditelji obično sele male na drugo mjesto.

[sz-youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=qHZxdplzQAc” /]

 

Nakon tri dana malci potroše sadržaj žumančane vrećice i počinju plivati, roditelji dobiju mukus, glava i prednja četvrtina tijela postaju svijetli, dok je ostatak tijela tamno plave do crne boje.

 

Mrijest diskusa

Malce od petog dana otkad su proplivali treba početi hraniti artemijom, a od petnaestog dana treba prihranjivati i sitno naribanim goveđim mixom i uvoditi postepeno što raznovrsniju prehranu kako budući vlasnik ne bi imao problema s hranjenjem.

Sa 20-30 dana malce odvajamo od roditelja jer su već dosta veliki i mogu se sami hraniti, roditelji nisu više potrebni i kako bi se roditelji odmorili od ovog mukotrpnog rada.
Malci starosti 3 mjeseca trebali bi biti veličine između 3 – 5 cm, tada znate da ste odradili najbitniji dio posla.