Izbor i kupovina diskusa

Kod kupovine diskusa važno je obratiti pozornost na važne stvari koje vam donosimo u ovom poglavlju.

Eksterijerno (vanjsko):

Diskusi se u prodaji pojavljuju u starosti 6 – 8 tjedana, (veličina tih riba je 3 – 5 cm), ako je sve u redu tada su ribe još blijedih boja. Tako da ako kupite ribu s 5 cm i već ima intenzivnu boju, kupili ste zaostalog diskusa koji je star barem 17 i više tjedana, pošto ribe intenzivniju boju dobijaju sa 4 i više mjeseci.
Na oblik tijela također treba obratiti pozornost, on bi trebao što približnije odgovarati obliku diska.

Veličina očiju također nam otkriva puno toga. Oko mora biti u proporcionalnosti s tijelom, znači ako je tijelo malo, a oko veće – takva je riba također zaostala.
Također treba obratiti pozornost na peraje. U zadnjih desetak godina, u prodaji se često nađu diskusi koji imaju greške na perajama, kao i nerijetka pojava da se nađu diskusi kojima nedostaju dijelovi škržnih poklopaca, stoga ribu dobro proučite prije kupovine.

Prilikom kupovine diskusa ne treba žuriti, zadržite se nekoliko minuta ispred akvarija u kojem se nalaze diskusi, gledajte kretanje diskusa, ako se ne povlači, veselo pliva, dolazi na prednje staklo, nema promjene u boji tijela, traži hranu… tada nema nekih indikatora da je riba bolesna.

Kod diskusa koji imaju pruge, one su smjernica kod kupovine. Ako su mu pruge vidljive, znači da je sa zdravljem ribe sve u redu. Pruge se također ističu kada diskusi vode bitku za teritorij.
Diskus, kada se gleda s čela, mora imat oblik oštrice noža, glava je najdeblja, a prema repu se sužava.

Interijerno (unutarnje):

Izmet riba također je jedna od smjernica koje nam govore o zdravstvenom stanju ribe.
Bijelo-proziran i sluzav izmet daje nam informaciju da je riba zaražena parazitima.
Pripazite i na rad škržnih poklopaca. Škržni poklopci se trebaju otvarati i ispod njih treba se nazirati crvena boja škrga. Ako su škrge bijele, znači da je riba zaražena škržnim parazitima. Od škržnih parazita ove ribe lako oboljevaju.
Ovo je većina savjeta kako kupiti zdravog i pravilnog diskusa.

 

Nekoliko savjeta za pravilan start!

 • Donijeli ste vrećice s ribama kući, stavili ih u akvarij, ostavite 30 minuta da se voda temperira i polagano dodavajte vodu iz akvarija u vrećicu.
 • Nakon potpunog temperiranja, ribe pustite u akvarij, a vodu iz vrećice bacite jer je kontaminirana i pogoršala bi kvalitetu vode u akvariju.
 • Ne hranite ribe taj dan.
 • Svjetlo ne palite taj dan nego tek sutradan, da se ribe prilagode na novu okolinu.
 • Da bi ribe počele što prije konzumirati hranu potrebno je podignuti temperaturu na 33°C u trajanju od dva tjedna kako bi se kod riba ubrzao metabolizam.
 • Ukoliko se ribe počnu agresivno ponašati i tući međusobno, pokušajte sniziti temperaturu na 27°C u trajanju od nekoliko dana, a zatim ju vratiti na 28 – 29°C.

Ponuda diskusa na hrvatskom tržištu

Na našem tržištu postoji pet boja diskusa:

 1. Plava
 2. Zelena
 3. Smeđa
 4. Bijela
 5. Crvena

Slijedi slikoviti prikaz otprilike 90% ponude diskusa na hrvatskom tržištu:

Diskusi