Bolesti i liječenje diskusa

Svakako je dobro napomenuti da nabavka diskusa, odnosno kupovina kvalitetne ribe, smanjuje rizik od dolje navedenog kao i pokušati ribe nabaviti iz što manje različitih izvora (trgovina, uzgajivača). Također, provedena karantena riba smanjit će pojavu bolesti kasnije.

Najčešći prijenosnici bolesti su čistači i ribe koje se kreću po dnu. Izmetom se prenose i hexamita i capillaria, tako da čistači i ribe dna mogu biti prijenosnici ove bolesti te bi ih bilo dobro tretirati prije unosa u akvarij s diskusima.
Prije nego počnemo govoriti o bolestima i liječenju, treba naglasiti da doziranje lijekova ovisi od tvrdoće vode.
Lijekovi bolje djeluju i manji je utrošak lijeka ukoliko je voda mekša.

Hexamita

 

Hexamita

Hexamita

Hexamita

Radi se o velikoj invaziji parazita (spironucleusa), kojim se diskus može lako zaraziti (obično preko izmeta zaražene ribe). Glavni prenositelji ove bolesti su skalari, kod kojih je tijek bolesti manje izražen i obično nije smrtonosan. (ukoliko se akvarist ipak odluči držati ovu kombinaciju, svakako skalare treba očistiti/liječiti prije stavljanja u akvarij gdje se nalaze diskusi).

Prvi znaci oboljenja su napuhanost prednjeg dijela tijela, sivo-bijeli končasti izmet, nedostatak apetita, riba potamni, povlači se (skriva se i izdvojena je iz skupine), kasnije se količina izmeta povećava, to su paraziti koji su se namnožili u crijevima ribe i izlaze van.
Hexamita se može uspješno liječiti sa “Sera Flagellol”-om koji je iz serije profesionalnih lijekova.


Daktilogirus i Girodaktilus

 

Dactylogyrus:

Dactylogyrus

 

Gyrodactylus:

Gyrodactylus

 

Daktilogirus i girodaktilus su ektoparaziti koji napadaju škrge. Lako se prenose vodom s ribe na ribu, a daktilogirus je opasniji. Na zdravim diskusima se uvijek može naći određeni dio ovih parazita bez štetnog djelovanja. Međutim kad je riba pod stresom ili je oslabljenog imuniteta, dolazi do prekomjernog množenja ovih parazita, diskusi teško dišu, jer im paraziti uzimaju kisik te zbog toga što ne mogu regulirati pH svoje krvi.
Brzina disanja tada je preko 60 puta u minuti.
Liječenje se uspješno provodi “Sera Tremazol”-om.


Capillaria

 

Capillaria

Nematoda koja živi u crijevima diskusa (jedna vrsta glisti). Slobodna je u crijevima i razmnožava se jajima, bez domaćina može živjeti i do nekoliko dana (slobodno u akvariju).
Prvi simptom je da ribe izgube apetit te pojava bijelo-prozirnog sluzavog izmeta. Iz anusa ribe visi kao crvuljak. Liječi se uspješno sa “Sera Nematol”-om.


Tournis (vrtičavost diskusa)

Ovo je rijetka bolest koja napada samo diskusa, riba zaražena ovom bolesti normalno pliva, normalno se hrani i ponaša. Neočekivano dobiva napad brzog plivanja, prilikom kojeg riba pliva u krug i udara u stakla akvarija, te predmete koji se nalaze u njemu. Kriza traje 1-2 minute nakon čega se riba smiruje i priključuje ostatku. Isto ponašanje se ponavlja nekoliko narednih dana dok riba ne ugine od posljedica srčanog udara.

Ova bolest se javila kod uvoznih riba prije 15-tak godina koje su stizale iz Azijskih zemalja.
Pretpostavlja se da je bolest izazvana bakterijom i da bakterija napada centar za kretanje u mozgu.
Jedini mogući tretman je pomoću kuhinjske nejodirane soli 4g soli po litri vode kroz 4 dana, znači 1g soli po litri na dan. Nakon 15 dana kreće se u promjenu vode i uspostavljanje ranije ravnoteže.


Ovo su tipične bolesti kod diskusa, navedeni su lijekovi koji se nalaze u akvarističkim trgovinama, profesionalni uzgajivači koriste i druge metode liječenja navedenih bolesti. Koriste se: Formalin, kalij permanganat, fmc (formalin + metilen plavo + malahit zeleno), flubenol, tripaflavin, metronidazol…

Mnoštvo je lijekova i koriste ga iskusni i profesionalni akvaristi na svoju odgovornost, nekad s uspješnim krajem, a nekad i ne prođe dobro. No mnogo je komercijalnih lijekova koji liječe ribe, tako da je u zadnje vrijeme dosta smanjena upotreba ovih lijekova.