Akvarij za diskuse

Kad se spominju akvariji za diskuse, obično se govori o velikim zapremninama vode, međutim to je donekle zabluda. Koliko god bio veliki akvarij, to je ništa u odnosu na količinu vode u kojoj oni žive u prirodi. Potrebno je uzeti u obzir da diskusi narastu do 15+ cm i da je za takvu ribu potrebno 800cm2 odnosno 40l zapremnine. Akvarij bi trebao biti visine minimalno 45cm i što dublji zbog plašljivosti diskusa. Zbog estetskih razloga takav akvarij bi trebao biti dužine 90cm. Ukrasni akvarij s diskusima trebao bi biti zapremnine 200+ litara, tako da pored ukrasa i biljaka ribe imaju dovoljno prostora za plivanje, kao i kad se uplaše da se imaju gdje sakriti, iza panjeva, biljaka.. U ukrasnom akvariju treba paziti na kompatibilnost riba. Diskusi obično idu uz manje neagresivne jatne ribe poput ovih:

Neonke:

Rodostomusi:

 

Nannostomusi:

 

Te manji ciklidi iz roda apistogramma:

 

Od čistača porodica corydoras:

 

L brojevi dobar su izbor:

U divljini diskusi žive u zajednici sa skalarima međutim u akvarijima ovu kombinaciju treba izbjegavati, pogotovo zato što su skalari najčešći prijenosnici hexamite. Pri odabiru biljaka također treba paziti na temperaturne zahtjeve biljaka koje moraju opstati pri temperaturama većim od 28°C, tu bih izdvojio:   Echinodoruse:

  Aponogethone:

 

Vallisnerije:

 

Anubiase:

 

I javanske paprati:

 

Sa gledišta higijene i profilakse ne preporuča se držati diskuse s ostalim ribama. Preporuča se akvarij bez podloge i biljaka radi lakše higijene akvarija te lakšeg uočavanja pojave bolesti.

Parametri vode za diskuse

pH vode bi se trebao kretati od 5,5 – 6,5, tvrdoća vode kh 2 – 5, a gh od 2 – 11, temperatura vode od 27-32°C.

Oprema za akvarij s diskusima

Pod opremom se podrazumijevaju tehnikalije koje održavaju stabilnost akvarija. Pod tim podrazumijevamo: filtraciju, grijanje, obogaćivanje vode kisikom i rasvjetu. Grijač mora biti vrlo precizan i izuzetne kvalitete s preciznim podešavanjem, savjet eheim (jager grijač) određene jačine za litražu akvarija. Pouzdan je i precizan, a jedini od komercijalnih grijača (uz jbl protemp) koji može podići temperaturu na 34°C, koja je bitna kod liječenja diskusa. Zračna pumpa nije neophodna, ali ju je dobro imati, pogotovo kod liječenja diskusa, gdje aeracija mora biti prisutna da ribe ne bi ostale bez kisika. Filter je najbitniji dio opreme te mora biti besprijekoran, savjetujem filtere koji sadrže predfilter spužve ili posudice, pošto ishrana diskusa i njihov izmet dosta prljaju vodu. Što se tiče mehaničkog odstranjivanja čestica klasični kanisteri se brzo zaštopavaju i nisu praktični. Savjetujem eheim professional 3 ili diy stakleni preljevni sa motornom pumpom, koji se pokazao kao najbolje, najpraktičnije i najjeftinije rješenje. Može se izraditi za 50% jeftiniju cijenu od kanister filtera, a filtermaterijal se dodaje po izboru. Rasvjeta ne bi trebala biti prejaka pošto su oči diskusa velike i dosta im smeta jaka svjetlost, te se skrivaju od nje. Znači rasvjeta po izboru, ali paziti na jačinu. Trajanje svjetla se preporuča da bude u rasponu od 12-14 sati. Također bi dobro došao efekt mjesečine, jer ribama po noći daje osjećaj za prostor i lako se orjentiraju te lakše podnose ujutro paljenje svjetla, nema trenutnog šoka kada se ribe prepadnu i zalijeću u predmete i udaraju u stakla akvarija.

Filteri

Filteri se dijele na unutarnje, vanjske i podne. Sve tri vrste mogu biti pokretane zrakom ili motornom pumpom. Napominjem još jednom da je filtracija jako bitna kod držanja i uzgajanja diskusa, parametri trebaju biti sto stabilniji i da što manje variraru, jer su diskusi dosta osjetljivi na promjene kvalitete vode. Filteri u akvariju s diskusima trebaju imati sto veću površinu biološkog filter materijala, jer taj filter materijal odrađuje veliki posao u kvaliteti vode.

Filtriranje vode

Kod držanja i uzgajanja diskusa filtracija igra bitnu ulogu, pa ću je samo pobliže objasniti: Filtriranje je proces čišćenja vode i obogaćivanje vitalnim sastojcima. Filtraciju dijelimo na:

1.Mehaničku

To je postupak čišćenja vode od čestica u suspenziji,voda koja je mehanički čista je bistra i providna. Mehanički mediji: vata, spužva te ostali materijali za mehaničku filtraciju recimo od eheim-a: ehfifix, ehfimech…

2.Kemijsku

To je postupak gdje se voda čisti od lijekova, fenola, klora, huminskih kiselina, uree i boje, bazira se na absorbirajućem djelovanju aktivnog ugljena ili nekog drugog medija koje ima svojstvo upijanja. U kemijsko filtriranje spada i obogaćivanje vode korisnim substancama. Kemijski mediji: seachem matrix carbon, jbl nitrat ex, treset…

3.Biološku

Skoro pa najvažniji dio filtracije, to je proces u kojem se amonijak i njegov ion pretvara (radom aerobnih bakterija) u nitrite i nitrate (nitrifikacija). Biološki mediji: seachem matrix, easy life symbiont, sera siporax….. Drugi dio je denitrifikacija. To je proces razlaganja nitrata (radom anaerobnih bakterija) koje dovode N(dušik) u plinovito stanje i kao takav se oslobađa iz vode.